<![CDATA[Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2]]>Number of Questions - 30
Topic - Quant Mixed Bag
Solved ? - Yes
Source - Compilation of posts from Sagar Gupta - 99.2 Percentile in CAT 2015 (Quant)
]]>https://www.mbatious.com/topic/997/quant-boosters-sagar-gupta-set-2RSS for NodeSat, 25 May 2019 07:28:46 GMTMon, 27 Nov 2017 08:31:31 GMT60<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Number of Questions - 30
Topic - Quant Mixed Bag
Solved ? - Yes
Source - Compilation of posts from Sagar Gupta - 99.2 Percentile in CAT 2015 (Quant)
]]>https://www.mbatious.com/post/8714https://www.mbatious.com/post/8714Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q1) If x, y and z are whole numbers such that x ≥ y,then how many solutions are possible for the equation x + y + z = 36?
(a) 361
(b) 323
(c) 382
(d) 342
]]>https://www.mbatious.com/post/8715https://www.mbatious.com/post/8715Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>[ 38c2 - 19 ] /2 = 342 , when x > y and x < y
when x > = y
342 + 19 = 361
]]>https://www.mbatious.com/post/8716https://www.mbatious.com/post/8716Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q2) In a group if 80% drink tea and 60% drink coffee,what is the maximum percentage of people drinking either tea /coffee but not both?
]]>https://www.mbatious.com/post/8717https://www.mbatious.com/post/8717Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>I + II = 100
I + 2 II = 140
II = 40
I = 60
]]>https://www.mbatious.com/post/8718https://www.mbatious.com/post/8718Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q3) 1 unit of A is made by mixing 4 units of B and 5 units of C. 1 unit of B is made by mixing 1 unit of X, 4 units of Y and 1 unit of Z. 1 unit of C is made by mixing 2 units of X, 6 units of Y and 1 unit of Z. The weight of 1 unit each of X, Y and Z is 5 kgs, 3 kgs and 8 kgs respectively. What is the total weight of Y required to make 1400 kgs of A?
(1) 630 kgs
(2) 720 kgs
(3) 690 kgs
(4) 870 kgs
(5) 570 kgs
]]>https://www.mbatious.com/post/8719https://www.mbatious.com/post/8719Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>A = 4B + 5C
B = X + 4Y + Z
C = 2X + 6Y + Z
X = 5 , Y = 3 , Z = 8
B = 5 + 12 + 8 =25
C = 10 + 18 + 8 = 36
A = 100 + 180 = 280
280 of A with 46Y or 46*3 = 138
690 kgs for 1400 kgs of A
]]>https://www.mbatious.com/post/8720https://www.mbatious.com/post/8720Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q4) Find HCF of 2^100 - 1, 2^120- 1 ?
]]>https://www.mbatious.com/post/8721https://www.mbatious.com/post/8721Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>HCF (2^a -1, 2^b -1) = 2^(HCF a, b) - 1
= 2^20 - 1
]]>https://www.mbatious.com/post/8722https://www.mbatious.com/post/8722Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q5) Find last two digits of 15 * 37 * 63 * 51 * 97 * 17
]]>https://www.mbatious.com/post/8723https://www.mbatious.com/post/8723Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>15 * 37 * 63 * 51 * 97 * 17 mod 100
15 * 37 * (-37) * 51 * (-3) * 17 mod 100
45 * 37^2 * 17^2 * 3 mod 100
45 * 89 * 03 * 69
35
]]>https://www.mbatious.com/post/8724https://www.mbatious.com/post/8724Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q6) A five digit number divisible by 3 is to be formed using numbers 0, 1,2,3,4,5 without repetition . The total number of ways in which this can be done is....
a. 216
b. 240
c. 600
d. 3125
]]>https://www.mbatious.com/post/8725https://www.mbatious.com/post/8725Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>1 + 2 + 3 + 4 + 5 = 15
-> 5! ways
0 + 1 + 2 + 4 + 5 =12
->5! - [ 5! /5 ] =120 - 24 =96
total 120 +96 =216
]]>https://www.mbatious.com/post/8726https://www.mbatious.com/post/8726Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q7) The total number of ways of selecting two numbers from the set {1,2,3,4,......,30}, so that their sum is divisible by 3, is
a. 95
b. 145
c. 190
d. None of the above.
]]>https://www.mbatious.com/post/8727https://www.mbatious.com/post/8727Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>3k, 3k + 1, 3k + 2
divisible by 3:
case 1 : 3k + 3k
10 * 9 = 90 ways
case 2 : (3k+2) + (3k+1)
10 * 10 = 100 ways
total = 190 ways
]]>https://www.mbatious.com/post/8728https://www.mbatious.com/post/8728Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q8) Train X started from point A at 9:00 am with a speed 72km/hr towards station Y. 2 hrs after train Y starts from point B towards X at a speed of 90 km/hr. They cross each other at 1:30 pm. But owing to signal problems at 12:00 noon the speeds of both the trains is reduced by same quantity such that they now cross each other at 4:30 pm. Calculate the new speed of train that started from point A.
]]>https://www.mbatious.com/post/8729https://www.mbatious.com/post/8729Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Train X starts at 9:00 am @72 km/hr
at 11:00 am, it is 144 kms from A
A...144 kms...A'......d...........B
Now Y starts from B at 11:00am @90 km/hr
A' and B is the position at 11:00 am
:
They should have met at 1:30pm
72 * 2.5 + 90 * 2.5 = d =405 kms
:
But they meet at 4:30 pm
from 11:00 to 12:00 , they travel at normal speed
Distance reduced = 72+90=162
Distance between them at 12:00 = 243 kms
Now they reduce their speed by k
(72-k) * 4.5 + (90-k) * 4.5 =243
k=54
72-54 =18km/hr
]]>https://www.mbatious.com/post/8730https://www.mbatious.com/post/8730Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q9) abcd is a 4 digit perfect square, then if each digit is increased by 3 the number is still a perfect square. Find abcd.
]]>https://www.mbatious.com/post/8731https://www.mbatious.com/post/8731Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>abcd = x^2
1000a +100b +10c +d = x^2
1000(a+3) +100(b+3) +10(c+3) +d+3 = y^2
y^2-x^2=3000 +300 + 30 + 3
y^2 - x^2 = 3 [ 1000 +100 +10 +1 ]
y^2 - x^2 =3333
3333=101*33
y+x =101
y-x =33
y = 67
x = 34
x^2 =1156
]]>https://www.mbatious.com/post/8732https://www.mbatious.com/post/8732Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q10) What is the remainder when 72 to the power 7202 is divided by 625?
]]>https://www.mbatious.com/post/8733https://www.mbatious.com/post/8733Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>E[625]=500
7202 mod 500 = 2
72^2 mod 625 = 5184 mod 625 = 184
]]>https://www.mbatious.com/post/8734https://www.mbatious.com/post/8734Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q11) If a^3 + b^3 = 10 and a^2 + b^2 = 60 then find a + b?
]]>https://www.mbatious.com/post/8735https://www.mbatious.com/post/8735Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>(a+b)^3 = 10 + 3ab (a+b)
(a+b)^2 = 60 + 2ab
a+b = p
(p^3 - 10 ) / 3p = ab
p^2 = 60 + 2 [ (p^3 - 10 ) / 3p ]
3p^3=180p + 2p^3 - 20
p^3 +20 = 180p
p=13.36
]]>https://www.mbatious.com/post/8736https://www.mbatious.com/post/8736Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Q12) A and B can build a wall in 4 days and 6 days respectively working alone, while C and D can destroy the wall in 8 days and 12 days respectively working alone. If three of them start working together and the wall was built in 24 days. Which of the four persons did not work?
]]>https://www.mbatious.com/post/8737https://www.mbatious.com/post/8737Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Invalid Date]]>Total work =36 units
A -> +9 units/day
B -> +6 units/day
C- > -4.5 units/day
D- > -3 units/day
24 (x+y+z) = 36
x+y+z =1.5
9-4.5-3 =1.5
Hence B did not work
]]>https://www.mbatious.com/post/8738https://www.mbatious.com/post/8738Invalid Date<![CDATA[Reply to Quant Boosters - Sagar Gupta - Set 2 on Mon, 27 Nov 2017 08:37:58 GMT]]>Q13) Three persons A, B and C rent the grazing of a park for Rs. 570. A put 126 oxen in the park for 3 months, B puts in 162 oxen for 5 months and C puts in 216 oxen for 4 months. What part of the rent should each person pay?
a. 105, 220, 245
b. 125, 205, 245
c. 105, 225, 240
d. data inadequate
d. None of these
]]>https://www.mbatious.com/post/8739https://www.mbatious.com/post/8739Mon, 27 Nov 2017 08:37:58 GMT