Question Bank - Logical Reasoning - Learn Quest


  • Learn Quest


    Number of sets - 30
    Topic - Logical Reasoning
    Answer Key available ?
    Source - Learn Quest Forum


  • Learn Quest


    Q1) There are four houses numbered 1 to 4 from east to west respectively with 1 as the extreme right position and 4 at the extreme left position. Four Professors Manoj , Binny , Vinay and Sachin reside in those four houses. Their surnames are Sharma, Garg, Singh and Tewari not necessarily in the same order. These professors own Audi, BMW, Skoda and Mercedes not necessarily in the same order. They bought these cars in 2001, 2002, 2003 and 2004 not necessarily in the same order. They teach Economics, HR, Finance and Ethics not necessarily in the same order.

    A) Manoj Singh does not own Audi. Audi's owner teaches Economics.
    B) Binny has a Skoda car.
    C) Mr Garg lives in house number 3.
    D) Mr Sharma is the professor of Ethics.
    E) The person who bought car in 2001 is HR professor and his car is not BMW.
    F) Vinay is the professor of Finance.
    G) Mr Tewari did not buy his car in 2004. The person who bought the car in 2004 is living in the house which is to the immediate west of the person who bought the car in 2002.
    H) Sachin's house number is 4.

    Who bought the car in 2004?
    a) Vinay
    b) Binny
    c) Manoj
    d) Sachin

    [Answer - Option A]


  • Learn Quest


    Q2) Mr Bankatlal acted as a judge for the beauty contest. There were four participants, viz. Ms Andhra Pradesh, Ms Uttar Pradesh, Ms West Bengal and Ms Maharashtra. Mrs Bankatlal, who was very anxious about the result, asked him about it as soon as he was back home. Mr Bankatlal just told that the one who was wearing the yellow saree won the contest. When Mrs Bankatlal pressed for further details, he elaborated as follows: All of them were sitting in a row. All of them wore sarees of different colours, viz. green, yellow, white, red. There was only one runner-up and she was sitting beside Ms. Maharashtra. The runner-up was wearing the green saree. Ms West Bengal was not sitting at the ends and was not the runner up. The winner and the runner-up are not sitting adjacent to each other. Ms Maharashtra was wearing white saree. Ms Andhra Pradesh was not wearing the green saree. Participants wearing yellow saree and white saree were at the ends.

    Who wore the red saree?

    [Answer: Ms West Bengal]


  • Learn Quest


    Q3) There is a lot of interest in the first five ranks for Class XI students. One student guessed the rank order as Ankita, Bhagyashree, Chanchal, Devroopa and Esha. Later upon announcement of the result, it was found that not only did he get each student out off her true position, none of the students in his ranking correctly followed her immediate predecessor. Another student guessed Devroopa, Ankita, Esha, Chanchal and Bhagyashree. Even his guess was wrong. It was found that he had got two positions correct, and two students in his ranking correctly followed their immediate predecessors. If the position of Bhagyashree is 5, which of the following is true about the correct rank order?

    a) Ankita got the third position
    b) Bhagyashree got the fourth position
    c) Chanchal got the second position
    d) Devroop stood first
    e) Esha got the fourth position

    [Answer: Option A]


  • Learn Quest


    Q4) Six persons are playing a card game. Suresh is facing Raghubir who is to the left of Ajay and to the right of Pramod. Ajay is to the left of Dhiraj. Yogendra is to the left of Pramod. If Dhiraj exchanges his seat with Yogendra and Pramod exchanges with Raghubir, who will be sitting to the left of Dhiraj?

    [Answer: Suresh]


  • Learn Quest


    Q5) Students from four sections of a class accompanied by respective class teachers planned to go for a field trip. There were nineteen people in all. However, on the scheduled day one of the four teachers and few students could not join the rest. Given below are some statements about the group of people who ultimately left for the trip.
    I. Section A had the largest contingent.
    II. Section B had fewer students than Section A
    III. Section C’s contingent was smaller than Section B.
    IV. Section D had the smallest contingent
    V. The product of the number of the students from each section is a multiple of 10.
    VI. The number of students from section C is more than 2
    VII. The product of the number of students from each section is a multiple of 24.
    VIII. The largest contingent has more than 4 students.
    IX. Each section contributed different number of students

    The statements that taken together can give us the exact number of students from each section:
    a) I, II, III, IV, VI
    b) I, VI, VIII, IX
    c) I, II, III, IV, V, VI
    d) I, II, III, IV, VI, VII
    e) I, IV, V, VI, VII, IX

    [Answer: Option E]

    Explanation: The group consists of 15 students and 4 teachers initially. 1 teacher could not join. That makes it 3 teachers. Some students could not join. That makes it a maximum of 14 students. Since the product of the number of students from all sections is a multiple of 24 and 10 both, the possible value is 120. The number of students is each of the section is 2,3, 4 and 5. Further, from the given information, it can be concluded that A has 5 students, C has 3 students, B has 4 students and D has 2 student. The statements that are needed to exactly find the number of students from each section are 1,4,5, 6,7 and 9. Hence, option e


  • Learn Quest


    Q6) Six-friends - Rishi, Rajesh, Ramesh, Rakesh, Rupesh and Rishikesh - are of different heights and different weights. A person's weight (in KG) divided by his square of height (in metres) is called his Body Mass Index(BMI). The weights of the friends are 58kg, 60kg, 65kg, 70kg, 76kg and 85kg in no particular order. The heights of the friends are 150cm, 155cm, 160cm, 165cm, 170cm and 180cm in no particular order. Further, it is known that:

    • Rajesh is taller than Ramesh.
    • Rajesh is neither the tallest nor the heaviest.
    • Rakesh is the second lightest person among the six friends.
    • Ramesh is neither the shortest nor the lightest and occupies the even number place in height when arranged in descending order.
    • One of the friends is the tallest as well as the third lightest.
    • Ramesh is heavier than Rakesh.
    • In one of the height and weight parameters, Rishi was second highest followed by Rupesh. One of the friends occupy the same place in the list of height and weight when arranged in descending orders.

    Over time, the heights and weights of each of the friends changed but the positions of the friends with respect to height and weight remained the same. Which of the following is definitely true?
    a) The BMI of Rupesh is greater than that of Rajesh
    b) The BMI of Rishikesh is less than that of Rakesh
    c) The BMI of Rupesh is greater than that of Rishikesh
    d) The BMI of Ramesh is greater than that of Rakesh

    Which of the following is the correct order of BMI?
    a) Rakesh > Rupesh > Rajesh > Rishikesh
    b) Rupesh > Rakesh > Rajesh > Rishikesh
    c) Rakesh > Rupesh > Rishikesh > Rajesh
    d) Rupesh > Rakesh > Rishikesh > Rajesh

    [Answer : Option C, Option A]


  • Learn Quest


    Q7) Seven members – A, B, P, Q, R, S, and T of a family spanning three generations are standing in a row. The grandfather of T has as many persons on his right as on his left. P is to the immediate left of his father and to the immediate right of his wife. T is standing at one of the extremes and his grandmother S is standing next to him. B, the sister of P, is standing next to her sister – in – law. Q is the son – in – law of A. How many males are standing between S and R?

    [Answer: 3]


  • Learn Quest


    Q8) Ramesh, Suresh and Mahesh are three people who belong to three different tribes of people. The three tribes are known as knights (those who always speak the truth), Knaves(who always lie) and Alters(those who alternatively speak the truth and lie).
    Ramesh said that Suresh is not an alter.
    Mahesh said that Ramesh is an alter.

    Who among the following is Knave?
    a) Suresh
    b) Ramesh
    c) Mahesh
    d) Cannot be determined

    [Answer: Option A]


  • Learn Quest


    Q9) An ATM needs exactly two guards on each day of a week from Monday to Saturday. Puneet, Vikrant, Vikram, Jasneet and Saurabh are the people responsible for guarding the ATM. None of them works for three consecutive days during the week. Puneet does not work on Monday, Tuesday and Wednesday. Jasneet and Vikrant never work on the same day. Vikrant works on alternate days and he works with Puneet on Friday. Saurabh works for the maximum number of days during the week among the five guards. Both Jasneet and Vikrant work for an odd number of days during the week. Two particular guards work for the same number of days during the week; each of the rest three works for a distinct number of days.

    Q1. If Saurabh works with one particular guard twice during the week, then which guard works on the same day as Jasneet?
    a. Vikram
    b. Saurabh
    c. Puneet
    d. Cannot be determined

    Q2. If Saurabh works with a different guard every time during the week, then which two guards work on Thursday?
    a. Saurabh and Puneet
    b. Saurabh and Jasneet
    c. Saurabh and Vikram
    d. Cannot be determined

    Q3. Which of the following statements cannot be true?
    a. Saurabh and Puneet work together on Thursday.
    b. Vikram and Jasneet work together on Thursday.
    c. Puneet and Saurabh work together on Saturday.
    d. Saurabh and Vikram work together on Thursday.

    Q4. If Vikram works on Saturday with Saurabh, then which two guards work on Tuesday?
    a. Vikram and Jasneet
    b. Jasneet and Saurabh
    c. Vikram and Saurabh
    d. Either (a) or (b)

    [Answer: Option A, Option D, Option B, Option D]


  • Learn Quest


    Q10) A group of nine runners will finish the 400 meters race in a certain order. The runners are: Ashok, Benjamin, Chetan, Divya, Eshant, Faneesh, Girish, Himani, and Irravaty. They all finish at different times, and their finishing order is as follow:
    i) Faneesh finishes before Ashok.
    ii) Divya finishes before Benjamin and Eshant.
    iii) Irravaty finishes after Chetan.
    iv) Girish finishes after Ashok.
    Which is the best position Girish can finish?

    [Answer: 3]


  • Learn Quest


    Q11) A coding system performs following operations on the alphabets. C0 = A letter at position odd is substituted with the next letter while the letter at even position is substituted with previous letter. After the substitution, the whole word is written in reverse order. For example coding of the word INDIA will be as follows: I substituted with J, N with M and so on to form the word JMEHB and then the word is written in the reverse order to form BHEMJ.
    Cn for n = 1,2,3…… the operation is that every letter is written with n steps ahead. For example ASIA when performed with C1 will be BTJB and then it will also be written in reverse order to form the word BJTB.

    1. What will be the code of the word MADAM if the operations C0 and C3 are performed?
    2. If operations C0,C1,C3 are performed the word becomes IRFKIL. What is the original word?

    [Answer - 1) QCHCQ 2) GFFCMF]


  • Learn Quest


    Q12) There are two parts in a question paper. Part A has 5 questions, each questions fetches either +2 or 0. Part B has 4 question each question fetches either +10 or 0 and +5 if partly correct.

    1. Which of the following score is not possible to achieve in the paper?
      (a) 29
      (b) 31
      (c) 33
      (d) 47

    2. A student scores 41 marks in all. How many questions has he attempted atleast?

    3. A, B, C and D are four students what can be the maximum difference between the scores of (A + B) and (C + D).

    OA:
    1 - D
    2 - 7
    3 - 100


  • Learn Quest


    Q13) A group of 75 people, were surveyed in 2015 and number of Laptops, Tablets and Smart Phones possessed by them were counted.

    • The number of people having only one of these, only 2 of these and only 3 of these are in the ratio 3 : 2 : 1.
    • Number of people having only Laptop is same as those having only Smart Phone which is one less than the number of people having all the three gadgets.
    • All those who have Laptop and Tablet have Smart phone as well.
    • Number of people having Laptop an Tablet is 10. These people were surveyed again in 2016 and it was found that the number of people own Laptop increased by 50% and those owning tablets by 60%.
    1. The number of people having Smart Phone in 2015 are

    2. Find difference between some of all possible values of No of people having both smart phone and laptop but not tablet and no of people having both smart phone and tablet but no laptop.

    [OA: 39 , 8]


  • Learn Quest


    Q14) A five star hotel is hosting a Conference that has nine sessions Analytics, Business Intelligence, Communication, Decision Analysis, Finance, Marketing, Organisation Behaviour, Project Management and Strategic Management. The time for each session is fixed – however the management has to work out the requirements of rooms and it is known that the timing of some sessions overlap. While all available rooms are of the same capacity that is any session can be arranged in any room. Following is known about the overlaps of the sessions 1. Session A overlaps with M,O and S 2. Session B overlaps with C,F,O and P 3. Session C overlaps with D,F,O and P 4. Session D overlaps with F and P 5. Session O overlaps with P

    1. The minimum number of rooms required to hold the conference is (a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

    2. If only two rooms are available which of the following sessions if removed – the conference can take place (a) Session C or P
      (b) Session F or M
      (c) Session C and P
      (d) Session D and P

    [OA: C, C]


  • Learn Quest


    Q15) Four experts (E1, E2, E3 & E4) rated three features (F1, F2, F3) each for two products (P1 & P2) giving integer ratings between 1 and 10.
    Table 1 lists a triplet each comprising minimum, average and maximum rating for each feature across products.
    Table 2 lists the minimum and maximum rating given by each expert to individual products across features.
    Table 3 lists average of ratings given to each feature by each expert across products.

    0_1506588591466_9e69a82a-c637-4edc-bb3d-0877f786f606-19554533_1260031310786669_7344661038428460301_n.jpg

    1. How many points E2 gives to P1 in F2

    2. How many points E3 gives to P2 in F3

    3. What is the average of rating given by E1 to P1 in all 3 features.

    4. sum of all the ratings given by E2.

    [OA: 1 - 4, 2 - 7, 3 - 5.33, 4- 35]

    This is a difficult set and video question is available in reply section.


  • Learn Quest



  • Learn Quest


    Q16) Five men are sitting around a circular table in such a way that all of them can see each other. Each of these five men is wearing a hat the colour of which is not known to him. However, all of them are aware that the hats have to be either black or white in colour and there are at least two hats of each colour. How many of them can deduce the colour of their hats if they are not allowed to communicate with each other?

    [OA: 2]


  • Learn Quest


    B B B W W
    3 got B and 2 got W.
    every B will see 2 B and 2 W. Can any of the B, figure out if they are wearing B or W? It can be anything.
    However, one wearing W, will see 1W and 3B, so they know, they had to be wearing W to make it atleast 2.
    Only two people will know for sure their own hat colour.


  • Learn Quest


    Q17) Motilal, Nakul, Ojal, Pankaj and Rajiv, whose hometowns are Aamgarh, Jamgarh, Ramgarh, Shangarh and Wangarh, not necessarily in the same order, are standing in a queue to buy bus tickets to go to their respective hometowns. The ticket price (in ) for each of them is a different integer among 11, 12, 13, 14 and 15.

    It is also known that:

    The first person in the queue pays 14 for the ticket. He is not Pankaj.
    The persons who pay 11 and 15 for the tickets are from Ramgarh and Jamgarh respectively.
    The ticket of Ojal, who is standing between Nakul and Rajiv, is cheaper than that of exactly three persons.
    Ojal is from neither Aamgarh nor Wangarh.
    The person standing immediately in front of Motilal is from Ramgarh and the one immediately behind Motilal is from Wangarh. Pankaj, who is not from Jamgarh, pays more for the ticket than Nakul, who is not from Aamgarh.

    1. Whose hometown is Wangarh?
      (a) Motilal
      (b) Nakul
      (c) Pankaj
      (d) Rajiv

    2. which of the following is the correct order of the ticket prices for Motilal, Nakul, Ojal, Pankaj and Rajiv respectively?
      (a) 14, 11, 12, 13 and 15
      (c) 13, 14, 12, 11 and 15
      (b) 15, 11, 12, 13 and 14
      (d) None of these

    3. From the front of the queue, what are the positions of Motilal and Nakul respectively?
      (a) 2nd and 3rd
      (b) 2nd and 4th
      (c) 4th and 3rd
      (d) 3rd and 4

    [OA: CBC]


Log in to reply
 

Looks like your connection to MBAtious was lost, please wait while we try to reconnect.