Time & Work - Swetabh Kumar


  • BITS Pilani | CAT 2016 - 99.93 percentile in Quant


    Q1) 5 men or 8 women can reap a field in 12 days. Find the number of days (approximately) taken by 3 men and 4 women to reap the same field.

    OA: 120/11
    5 men in 12 days, so 1 man in 5 * 12=60 days
    similarly one woman in 8 * 12 = 96 days
    so in 1 day, work = (3/60+4/96) = 1/20+1/24 = 11/120
    so number of days = 1/(11/120) = 120/11 = approx 11 days

    Q2) Some students can complete an assignment in 12 days. How many days will be taken by two times the number of such students for 1/3rd of this assignment ?

    Fundamentally, Let each student take P days. so 1 student in 1 day does 1/P work.
    Say there are N such students.
    so 12(N/P) = 1 so N/P = 1/12
    twice students => 2N say X days needed.
    X(2N/P) = 1/3
    so x * 2 * 1/12=1/3 so X=2 days.

    Q3) X is thrice as good a workman as Y and therefore is able to finish a job in 60 days less than Y. What is the time taken to do twice the work when they are working together ?

    OA: 45 days.
    Days reqd by X,Y respectively : X, (X+60)
    and X+60 = 3X so X=30, so Y=X+60=90.
    so n (1/30+1/90) = 2
    n ( 4/90) = 2 so n= 45.

    Q4) 15 workers working 4 hours a day for 25 days can build a platform of width 120 meters, length 10 meter and height 14 meters. How many days will 12 workers working 5 hours a day will take if they have to build a platform of width 600 meters, length 14 metres and height 12 metres?

    OA: 150
    Work-Time Equivalence.
    M1 * D1 * H1/W1 = M2 * D2 * H2/W2
    M,D, H, W are Men, Days, Hours and Work reqd respectively in the two scenarios.
    so MDH/W remains constant for a FIXED task even if one or more variables of these get changed.
    Memory trick: MDH Masala.
    Here W=Work will refer to the Volume that has to be built.

    Q5) (x – 2) men can do a job in x days and (x+ 7) men can do a job in 3/4 of the same work in (x – 10) days. Calculate the number of days in which (x + 4) men can finish the job.

    OA: 15 days
    Step 1: from 1st part, 1 man does it in x(x-2) = x^2-2x days
    Step 2: from 2nd part, (x+7) can do whole work in 4/3 *(x-10) days
    so 1 man does it in 4/3 (x-10) (x+7) days
    Step 3: so x^2-2x = 4/3 (x-10)(x+7)
    3x^2-6x = 4x^2-12x -280
    x^2-6x-280 = 0
    x=20
    Step 4: so ques. asks for 20+4=24 men. when 1 man does in x^2-2x= 400-40=360.
    so 360/24 = 15 days.

    Q6) 4 men and 2 boys can do a job in 6 2/3 days. 3 women and 4 boys can finish the same job in 5 days. Also 2 men and 3 women can finish the same job in 4 days. In how many days can 1 man, 1 woman and 1 boy finish the work at their double efficiency?

    OA: 5 days.
    Step 1: 4/M + 2/B = 3/20
    and 3/M + 4/B = 1/5
    so 4a+2b = 3/20 and 3a+4b=1/5
    solving: a=1/200, M=200
    so B=200/7
    Step 2 : 2/M + 3/W=1/4
    7/100 +3/W= 1/4
    W=300/18 = 50/3
    Step 3: On doubling efficiency, M= 100, B=100/7, W=25/3
    so in 1 day: (1/100+7/100+3/25) = 1/5 so 5 days.

    Q7) 20 men can complete a work in 20 days. After how many days should the number of men be increased by 50% so that the work is completed in 75% of the actual Time?

    OA: 5 days
    one man in 20 * 20=400 days so 1/400 in 1 day
    so X * 20 * 1/400 + 30 * (15-x)/400 = 1
    20X+450-30x=400
    so X=5

    Q8) One Indian, one Chinese and one Japanese worked for a company for the same period. The Indian is twice as efficient as Chinese and the Chinese is thrice as efficient as a Japanese. If Rs. 10,00,000 were given to all the three together, then calculate the amount received by the Chinese and the Japanese together.

    OA: 4 lakhs.
    Concept: Amount is divided in ratio of total work done by person / total work done in aggregate
    so Japanese: Chinese: Indian = 1:3:6 so reqd: (1+3)/10 * total

    Q9) Amit takes 20 days to complete a certain work. Amit started the work and Suraj joined him 4 days before the work was completed. Find out the number of days for which Amit worked alone if Suraj’s efficiency is 25% more than that of Amit’s.

    OA: 11 days
    Amit : 20 days
    Suraj: 4/5 * 20 = 16 days
    so N/20 + 4 * (1/20+1/16) = 1
    N/20 + 4 * 9/80 = 1
    4N+36=80 so N=11 days


Log in to reply
 

Looks like your connection to MBAtious was lost, please wait while we try to reconnect.