Question Bank - 100 Arithmetic Questions From Previous CAT Papers (Solved)



  • Solution: There are more than 1 way to solve the problem, one is by calculating the distance each travel before colliding, then by calculating the time, and proceeding. However, we can calculate the answer just based on the speed information of the two boats.
    Let them collide at time ‘t’ at a place ‘x’.
    Boat 1 travels at 10kmph, and in 1 minute it travels 1/6km.
    Boat 2 travels at 5kmph, and in 1 minute it travels 1/12 km.
    During the time of collision, both the boats are together. 1 minute before colliding, so the distance between them is 1/6 + 1/12 = 1/4



  • Q8. (CAT 2004)
    Karan and Arjun run a 100-metre race, where Karan beats Arjun by 10 metres. To do a favour to Arjun, Karan starts 10 metres behind the starting line in a second 100- metre race. They both run at their earlier speeds. Which of the following is true in connection with the second race?
    a. Karan and Arjun reach the finishing line simultaneously.
    b. Arjun beats Karan by 1 metre.
    c. Arjun beats Karan by 11 metres.
    d. Karan beats Arjun by 1 metre.



  • Solution: Karan beats Arjun by 10m in the 1st race.
    So when K runs 100, A runs 90.
    When K runs 1m, A runs 90/100 = 9/10 m.
    In the 2nd race, K runs 110m.
    So, A runs 110 * 9/10 = 99m.
    So K beats A by 1m.



  • Q9. (CAT 2004)
    A milkman mixes 20 litres of water with 80 litres of milk. After selling one-fourth of this mixture, he adds water to replenish the quantity that he has sold. What is the current proportion of water to milk?
    a. 2 : 3
    b. 1 : 2
    c. 1 : 3
    d. 3 : 4



  • Solution: Initially, there is 20L of water and 80L of milk. So totally 100L of mixture with milk and water in the ratio 4:1.
    He sells 25L of this mixture. So he sells 5L of water and 20L of milk (As the ratio is 4:1)
    He has 75L of the mixture left with him in which 15L is water and 60L is milk.
    Now, he replenishes the quantity with water, that means he adds 25L of water.
    So, now there is totally 15 + 25 = 40L of water and 60L of milk, i.e. water : milk ratio is 2:3.



  • Q10. (CAT 2004)
    If a man cycles at 10 km/hr, then he arrives at a certain place at 1 p.m. If he cycles at 15 km/hr, he will arrive at the same place at 11 a.m. At what speed must he cycle to get there at noon?
    a. 11 km/hr
    b. 12 km/hr
    c. 13 km/hr
    d. 14 km/hr



  • Solution: At 10kmph, he reaches at 1pm, and at 15kmph, he reaches at 11am.
    The difference in time is 2hrs. Let the distance be dkm
    So, d/10 – d/15 = 2 (Difference in time)
    d/30 = 2.
    d = 60kms.
    So, the total distance is 60kms, time for 1st journey is 6hrs.
    He reaches at 1pm when at 10kmph and takes 6hrs, so he starts at 7am.
    Now, he needs to reach by noon. i.e. Travel time = 5hrs, and distance = 60kms.
    So, the speed by which he should travel is 60/5 = 12kmph.



  • Q11. (CAT 2004)
    A sprinter starts running on a circular path of radius r metres. Her average speed (in metres/minute) is πr during the first 30 seconds, πr/2 during next one minute, πr/4 during next 2 minutes, πr/8 during next 4 minutes, and so on. What is the ratio of the time taken for the nth round to that for the previous round?
    a. 4
    b. 8
    c. 16
    d. 32



  • Solution: There is more than 1 way to approach the solution; however, I will detail the easiest way to go about it here.
    We want to find the ratio of time taken for nth round : time taken for (n-1)th round
    It will be same as finding the ratio of time taken for 2nd round : Time taken for 1st round.
    1 round = Circumference of the circle = 2πr

    1st round :
    Speed = πr for 30 seconds. So, total distance travelled = πr/2.
    Speed = πr/2 for 1 minute. So, total distance travelled = πr/2.
    Speed = πr/4 for 2 minutes. So, total distance travelled = πr/2.
    Speed = πr/8 for 4 minutes. So, total distance travelled = πr/2.
    So, for a distance of 2πr, time taken is 7.5 minutes.

    2nd round:
    Speed = πr/16 for 8 minutes. So, total distance travelled = πr/2.
    Speed = πr/32 for 16 minutes. So, total distance travelled = πr/2.
    Speed = πr/64 for 32 minutes. So, total distance travelled = πr/2.
    Speed = πr/128 for 64 minutes. So, total distance travelled = πr/2.
    So, for a distance of 2πr, time taken is 120 minutes.

    Ratio is 120:7.5 = 16:1.

    P.S: Essentially the time taken is a GP, as we see that speed is halved, then quartered and so on. So, we can also calculate by the following method:

    1st round: Sum of 1st 4 terms of GP.
    2nd round: Sum of 1st 8 terms – Sum of 1st 4 terms.
    Then calculate the ratio.



  • Q12. (CAT 2004)
    In an examination, there are 100 questions divided into three groups A, B and C such that each group contains at least one question. Each question in group A carries 1 mark, each question in group B carries 2 marks and each question in group C carries 3 marks. It is known that the questions in group A together carry at least 60% of the total marks.

    If group B contains 23 questions, then how many questions are there in group C?
    a. 1
    b. 2
    c. 3
    d. Cannot be determined

    If group C contains 8 questions and group B carries at least 20% of the total marks, which of the following best describes the number of questions in group B?
    a. 11 or 12
    b. 12 or 13
    c. 13 or 14
    d. 14 or 15



  • Solution: Let there be x questions in A, y in B and z in C. So, x + y + z = 100 (As there are 100 questions). Also, questions in A have 1 mark, B have 2 marks and C have 3 marks. So, total marks is x + 2y + 3z

    1st sub question :
    y = 23. So, x + z = 77. z = 77 – x.
    Total marks = x + 2y + 3z = x + 46 + 3z
    Substituting for z = 77 – x, we have,
    Total marks = z + 3z + 46 = x + 3* (77 – x) + 46 = 277 – 2x.
    We know that A should have atleast 60% of the total marks. i.e. x should be atleast 60% of total marks.
    So, x ≥ 60/100 * (277 – 2x)
    10x ≥ 277 * 6 – 12x
    x ≥ 277 * 6/22
    x ≥ 75.
    So, x should be minimum 76, and y = 23. So z can be only 1 (100 – 76 – 23).

    2nd sub question :
    z = 8. So, x + y = 92. y = 92 – x.
    Total marks = x + 2y + 3z = x + 2y + 24.
    Substituting for y = 92 – x, we have,
    Total marks = x + 2y + 24 = x + 2* (92 – x) + 24 = 208 –x.
    We know that A should have atleast 60% of the total marks. i.e. x should be atleast 60% of total marks.
    So, x ≥ 60/100 * (208 –x)
    10x ≥ 208 * 6 – 6x
    x ≥ 208 * 6/16
    x ≥ 78.
    So x can be 78, 79 etc etc. z is 8.
    So y can be a maximum of 14.
    This option is there only in option 3, where y can be 13 or 14. (If you substitute y for 13 or 14, we see that total marks in y is 26 or 28, and it will be atleast 20% of the total marks)



  • Q13. (CAT 2003)
    In a coastal village, every year floods destroy exactly half of the huts. After the flood water recedes, twice the number of huts destroyed are rebuilt. The floods occurred consecutively in the last three years namely 2001, 2002 and 2003. If floods are again expected in 2004, the number of huts expected to be destroyed is:
    a. Less than the number of huts existing at the beginning of 2001.
    b. Less than the total number of huts destroyed by floods in 2001 and 2003.
    c. Less than the total number of huts destroyed by floods in 2002 and 2003.
    d. More than the total number of huts built in 2001 and 2002.



  • Let there be 2x buildings in 2001. Let us form a table

    0_1514262504266_455b1db1-2148-4379-8dfe-b9b2cdf6a1d1-image.png

    Huts destroyed in 2004 = 3.375x:
    1st option : Total huts in 2001 = 2x
    2nd option: Total huts destroyed in 2001 and 2003 = 3.25x
    Total huts destroyed in 2002 and 2003 : 3.75x. 3.375 < 3.75. Hence this is true.
    Huts built in 2001 and 2002 = 5x.



  • Q14. (CAT 2002)
    Only a single rail track exists between station A and B on a railway line. One hour after the north bound superfast train N leaves station A for station B, a south passenger train S reaches station A from station B. The speed of the superfast train is twice that of a normal express train E, while the speed of a passenger train S is half that of E. On a particular day N leaves for station B from station A, 20 minutes behind the normal schedule. In order to maintain the schedule both N and S increased their speed. If the superfast train doubles its speed, what should be the ratio (approximately) of the speed of passenger train to that of the superfast train so that passenger train S reaches exactly at the scheduled time at the station A on that day.
    (1) 1 : 3
    (2) 1 : 4
    (3) 1 : 5
    (4) 1 : 6



  • Let speed of S = x. Then E = 2x and N = 4x.
    Let the distance between A & B be d.
    On a normal day :
    N goes from A to B in (d/4x) hrs.
    S goes from B to A in (d/x) hrs.
    S cannot start before N reaches there, as there is only a single track.
    So S can start immediately after N reaches there, or after some time.
    Hence the time of travel of ‘S + N’ is either equal to 1hr or lesser (depending on when S starts from B )
    So (d/4x) + (d/x) ≤ 1.
    (5d/4x) ≤ 1
    (d/x) ≤ 4/5
    On the late day:
    N is 20 minutes late.
    So, the entire distance needs to be covered in 40 minutes, or 2/3 hrs.
    N goes from A to B in d/8x time (As speed of N is doubled)
    S goes from B to A in d/y time (where y is the new speed of S)
    Hence, the total time is (d/8x) + (d/y) = 2/3
    (d/y) = (2/3) – (d/8x)
    (d/y) ≥ (2/3) – (4/40) (As d/x ≤ 4/5)
    (d/y) ≥ (2/3) – (1/10)
    (d/y) ≥ 17/30
    Now, we have (d/x) ≤ 4/5 and (d/y) ≥ 17/30
    Since (d/x) ≤ 5/4, we have (x/d) ≥ 5/4.
    So, we have (x/d) ≥5/4 and (d/y) ≥17/30.
    Hence (x/d) * (d/y) ≥ (5/4) * (17/30)
    Hence (x/y) ≥ 17/24.
    We need to find y/8x
    (y/x) ≤ 24/17
    (y/8x) ≤ 3/17
    In the given options, only 1/6 is less than 3/17.
    Hence, the answer is 1/6.



  • Q15. (CAT 2002)
    A string of length 40 metres is divided into three parts of different lengths. The first part is three times the second part, and the last part is 23 metres smaller than the first part. Find the length of the largest part.
    (1) 27
    (2) 4
    (3) 5
    (4) 9



  • Solution: Let the 2nd piece length be x.
    1st piece length is 3x.
    3rd piece length is 3x – 23.
    Sum of all the pieces is 40.
    3x + x + 3x – 23 = 40.
    7x = 63.
    x = 9.
    Lengths of the pieces are 27, 9, 4.



  • Q16. (CAT 2002)
    On a 20km tunnel connecting two cities A and B there are three gutters. The distance between gutter 1 and 2 is half the distance between gutter 2 and 3. The distance from city A to its nearest gutter, gutter 1 is equal to the distance of city B from gutter 3. On a particular day the hospital in city A receives information that an accident has happened at the third gutter. The victim can be saved only if an operation is started within 40 minutes. An ambulance started from city A at 30 km/hr and crossed the first gutter after 5 minutes. If the driver had doubled the speed after that, what is the maximum amount of time the doctor would get to attend the patient at the hospital? Assume 1 minute is elapsed for taking the patient into and out of the ambulance.
    (1) 4 minutes
    (2) 2.5 minutes
    (3) 1.5 minutes
    (4) Patient died before reaching the hospital



  • Solution: Get the diagram correct first, where G1, G2 and G3 are the positions of the 3 gutters.

    0_1514262602527_827b36fa-8207-4ae9-94a7-3ed699e65597-image.png

    From the diagram, it is clear that:
    AG1 = BG3 = x (given in question)
    2 * G1G2 = G2G3 = 2y (given in question).
    At 30kmph, AG1 takes 5 minutes.
    So, AG1 = 30 * 5/60 = 2.5kms.
    So, 2.5 + y + 2y + 2.5 = 20 (As total distance is 20km)
    Hence y = 5.
    So, G1G2 = 5 and G2G3 = 10.
    Now, let us calculate the time taken:
    AG1 = 5 mins (given in the question)
    From G1, velocity is 60kmph, and to reach G3, he has to travel 15 kms.
    It takes 15 minutes for that.
    Now, from G3 to A, it is a 17.5 km journey at 60kmph. It takes 17.5 minutes.
    So, total time taken is 5 + 15 + 17.5 = 37.5
    Also, 1 minute for taking patient in and out of ambulance.
    So, total time taken is 38.5
    He should be saved in 40 minutes.
    So, the doctor gets 40 – 38.5 = 1.5 minutes.



  • Q17. (CAT 2002)
    It takes 6 technicians a total of 10 hours to build a new server from Direct Computer, with each working at the same rate. If six technicians start to build the server at 11 am and one technician per hour is added beginning at 5 pm, at what time will the server be complete?
    (1) 6:40 pm
    (2) 7:00 pm
    (3) 7:20 pm
    (4) 8:00 pm


Log in to reply