Quant Boosters - Soumya Chakraborty - Set 3


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Number of Questions : 30
    Topic : Quant Mixed Bag
    Solved ? : Yes
    Source : MathOratory


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q1) 10 years ago the average age of all 25 teachers in a school was 45 years. 4 years ago one teacher retired from her post at the age of 58. After one year a new teacher whose age was 54 was recruited from outside. The present average age of all the teachers is ?


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    A teacher retired at the age of 58 and a year later a teacher joined at the age of 54. The year on which the teacher joined, if that year the first teacher would have retired, then the first teacher's age at that point would have been 59

    So there's a net reduction in total of 5
    This net reduction will be carried forward throughout all the years
    If nobody would've retired or joined the average of the 25 people would've been 45+10=55, as we are moving 10 years ahead
    But remember there's a net reduction of 5 years in total
    As there is no change in the number of teachers, the net reduction in average would be 5/25 = 1/5
    So the current average should be 55 - 1/5 = 54 4/5


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q2) A, B, C and D purchased a hotel for 56 lakhs. Contribution of B, C and D together is 460% of the contribution of A alone. Contribution of A, C and D is 366.66% that of the B's contribution and contribution of C is 40% of A, B and D together. Contribution of D is ?


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    B,C,D is 460% of A, so A,B,C,D must be 560% of A
    As A,B,C,D together is 56 lakhs, and that corresponds to 560% of A
    100% of A corresponds to 10 lakhs (that's A's share)

    A,C,D is 366.66%, which is 3 + 2/3 = 11/3 of B
    So, A,B,C,D must be 1+11/3 = 14/3 of B

    14 corresponds to 56 lakhs, so 3 must correspond to 12 lakhs (B's share)

    C is 2/5 of A,B,D
    so, A,B,C,D must be 1 + 2/5 = 7/5 of A,B,D
    7 corresponds to 56 lakhs
    5 corresponds to 40 lakhs (that's sum of A,B, D share)

    out of which A = 10
    B = 12
    So, D = 40 - (10+12) = 18


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q3) Weekly income of two persons are in the ration 7:2 and their expenses are in the ratio 5:2. If each of them save 300 rupees per week then the weekly income of the first person is ?


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Observe few things first: If we have two numbers. Both are increased/decreased by the same value. The difference of the two values should remain constant.

    Now, let us apply it here. But before we do that, understand that we can apply it here as both person saves equal amount. And Income - Savings = Expenditure

    So, the numerator and the denominator of the first ratio MUST reduce by a constant value to get the second ratio. If that happens the difference between the numerator and denominator must remain constant.

    Now, we have the first ratio 7/3 and the second one 5/2
    In the first ratio, the difference between numerator and denominator is 4 and the in the second one is 3

    So multiply both parts in the first ratio by 3, and both parts in the second ratio by 4, to make the difference equal.

    we now have 21/9 and 20/8

    Now, if we observe the numerator reduce by 1 and so does the denominator. but it should actually reduce by 300. So, we need to multiply by 300, effectively everything here by 300

    As, we are looking for the income of the first person, that is 21 parts: it would be 21 * 300 = 6300


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q4) The ratio between present age of A and B is 3:4. The present age of B is 10 years more than the age of A 5 years ago. Find out the present age of B


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    If B's age is 10 years more than A's age 5 years back
    Then B's age should be 5 years more than A's present age
    Now, A's and B's present ages are in the ratio 3:4
    and if the gap is 5 years, which corresponds to 1 part in the ratio
    B's age must be 20 years, as it is 4 parts in the ratio


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q5) n!! is defined as the product of the first n!
    i.e., n!! = 1! * 2! * 3! * ... n!
    Find the highest power of 2014 that divides 2014!!, without leaving a remainder.


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    2014 = 2 * 19 * 53
    check for the highest power of largest prime, here 53
    2014! contains 38 53's
    so 2014!! = 1! 2! 3! ... 2014! will contain 53 (1 + 2 + 3 ... + 37) + 38 = 37297

    First thing that you need to understand is getting the highest power of a certain prime that a given factorial will be divisible by

    Let's say what is the maximum power of 2 that will divide 50!

    In order to solve that, we will successively divide 50 by 2, and keep collecting the quotients. The answer will be sum of all the quotients

    50/2 = 25
    25/2 = 12
    12/2 = 6
    6/2 = 3
    3/2 = 1

    Thus answer is 25 + 12 + 6 + 3 + 1 = 47

    Now, if we need to figure out the max power of a certain composite, we need to check for each prime in the composite ...

    In a certain factorial, if we need to check the max power of 2015 = 5 * 13 * 31

    we need to check for each primes. But, in any factorial the number of 31s cannot exceed the number of 13s and the number of 5s. Thus, the number 2015s will be determined by 31s. Thus, checking by 31 alone is sufficient

    If the question says 2015!!

    31! will have one 31, so will 32!, so will 33! ... till 61!
    So each of these are giving 1 power each, in total 31*1

    62! to 92!, we will get 2 powers of 31 each... in total 31*2

    This will carry on till 31 * 30

    Now, let us consider the numbers: 960! and (961)!
    960/31 = 30

    961/31 = 31
    31/31 = 1

    Thus, although 960! gives 30 powers of 31,
    961! gives 31 + 1 = 32 powers

    This happens because the first quotient will leave a quotient when divided by 31

    Again we will have this series: 31 * 32, 31 * 33, ... till the first quotient leaves a quotient of 1
    62/31 = 2
    But 61/31= 1

    thus 31 * 32, 31 * 33, ... 31 * 62

    Extending this logic ... we get the answer


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q6) The MRP of a chocolate is Rs 65. A customer purchased the chocolate for 56 Rupees 16 Paise. He got two successive discounts of which one is 10%. Find the other discount of the discount scheme that was given by the seller.


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Observe that both 65 and 56.16 are multiples of 13
    dividing both by 13, we have 5 and 4.32
    reduce 10% of 5 => you get 4.5
    4.5 to 4.32 is a reduction of .18
    which is 4%


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q7) If all the sides of a cuboid increases by 8%, its volume increases by x%
    If all the sides of a different cuboid reduces by 8%, its volume reduces by y%
    Which of the following is true?
    a) x = y
    b) x > y
    c) x < y
    d) We need the initial side ratio of the two cuboids that we begin with


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Understand this LOGICALLY
    when we have successive change over +a and +a, the net change will be more than 2a
    when we have successive change over -a and -a, the net change will be less than 2a
    Think over the successive change formula, you'd understand
    So, the x% must be greater than y%


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q8) A grocer sells a soap markerd Rs 30 at 15% discount and gives a shampoo sachet costin Rs 1.5 free with each soap. He then makes 20% profit. His cost price per soap is


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    After the 15% discount over 30, the new SP would have been 25.5.
    But the shopkeeper returns a sachet worth rs. 1.5 to the customer, so the net SP = 24
    CP = 24/1.2 = 20


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q9) A trader makes a profit equal to the selling price of 75 articles when he sold 100 of the articles. What % profit did he make in the transaction?


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Profit of 100 = SP of 75
    Thus, P/SP = 75/100
    If P = 75, SP = 100, CP = 25
    Thus, P/CP = 75/25, or 300%


  • CAT 2017 - QA 100 Percentile | IIM Lucknow | Managing Partner - MathOratory


    Q10) The fees of a school increased 9.09%, then by 8.33%, and then by 7.69% over 3 years. If the current school fees is Rs. 3,360, then find the approximate school fees 3 years back.


 

Looks like your connection to MBAtious was lost, please wait while we try to reconnect.