Quant Boosters  Maneesh  Set 3

Q26) 94^3 – 23^3  71^3 is atleast divisible by?
a) 71 and 23
b) 23 and 74
c) 71 and 94
d) 23, 71 and 94

94^323^3 is divisible by 9423 = 71
94^371^3 is divisible by 9471 =23
23^3+71^3 is divisible by 23+71 = 94
Hence it is divisible by 23, 71 and 94.

Q27) Find the least number which being divided by 5,6,8,9,12 leaves in each case a remainder 1 but when divided by 13 leaves no remainder?
a) 2987
b) 3601
c) 3600
d) 2986

LCM [5,6,8,9,12] = 360
360A +1 = 13B
From option the number of the form 360+1 is 3601 only.
Hence answer 3601.

Q28) Find the greatest number consisting of 6 digits which on being divided by 6,7,8,9,10 leaves 4,5,6,7,8 as remainders respectively.
a) 997920
b) 997918
c) 999999
d) 997922

LCM [6,7,8,9,10] = 2^3 * 3^2 * 7 * 5 = 2520
Greatest 6 digit number which is a multiple of 2520 = 997920
Required number = 997920 – 2 = 997918.
PS : we are subtracting 2 coz 64 = 75 = 86 = 97 = 108 = 2

Q29) If X = 13^3 + 14^3 + 15^3 + 16^3 then what is the remainder when x is divided by 58?
a) 0
b) 1
c) 57
d) 29

A^n + B^n is divisible by A+B when n is odd.
So x is divisible by 29
X = 29(13^2+16^213 * 16) + 29(14^2+15^214 * 15)
= 29(13^2+14^2+15^2+16^213 * 16  14 * 15) = 29 * an even number
Hence x is a multiple of 58.
So answer is 0.

Q30) A train moving at uniform speed takes 20 sec to pass a cyclist riding at 11 km/hr but only 9 sec to pass a post. Find the length of train.

Let length of train is is ‘L’ km and speed ‘S’ Km/hr
L/X11 = 20/3600 = 1/180
L/X = 9/3600 = 1/400
X = 400 L
180 L = X – 11
180L = 400L11
220L = 11
L = 11/220 = 1/20 KM = 1000/20 =50 meters