# Quant Boosters - Maneesh - Set 2

• Total work = 30 * 7 * 18
Total work is equal, hence 30 * 7 * 18 = 21 * 8 * x
Where x is the number of days required for 21 men to finish the work.
X = 30 * 7 * 18 / 21 * 8 = 22.5 days

• Q13) Two men and 7 boys can do a piece of work in 14 days. 3 men and 8 boys can do it in 11 days. In how many days can 8 men and 6 boys do a work 3 times as big as the first?

• 2/M+7/B = 1/14 (Work done by 2 men and 7 boys In one day) …… (1)
3/M+8/B = 1/11 ………… (2)
(1) * 3 -> 6/M + 21/B = 3/14 …….. (3)
(2) * 2 -> 6/M+ 16/B = 2/11 ………. (4)
(3)-(4) -> 5/B = 5/154
1/B = 1/154 -> One boy will take 154 days to complete the work.
2/M = 1/14 – 1/22 = 11-7/154 = 4/154
1/M = 2/154 = 1/77 -> One man will take 77 days to complete the work.
In case of 8 men and 6 boys -> 8/77 + 6/154 = 16+6/154 = 22/154
Number of days required for 8 men and 6 boys to complete the same work = 154/22 = 7 day
Since work is increased 3 times, required answer is 3*7 = 21 days.

• Q14) To do a piece of work B takes 3 times as long as A and C together and C twice as long as A and B together. If the three together can complete the work In 10 days, how long would each take by himself?

• 3 times B’s daily work = (A+C)’s daily work
4 times B’s daily work = (A+B+C)’s daily work = 1/10
B’s daily work = 1/40
Hence B takes 40 days.
2 times C’s daily work = (A+B)’s daily work
3 times C’s daily work = (A+B+C)’s daily work = 1/10
C’s daily work = 1/30
Hence C takes 30 days to complete the work.
A’s daily work = 1/10 – (1/30+1/40) = 1/10 – 7/120 = 5/120 = 1/24
A takes 24 days to complete the work.

• Q15) P can do a piece of work in 10 days, which Q can finish in 15 days. If they work at it on alternate days with P beginning In how many days the work will be finished.

• The work done by P and Q in two days = 1/10+1/15 = 5/30 = 1/6
The work done in 12 days = 6/6 = 1
Hence work will be finished in 12 days.

• Q16) Pipes A and B can fill a cistern in 20 and 30 minutes and C can empty it in 15 minutes. If the three are opened and closed one after the other successively for 1 min each in that order, how soon will the cistern be filled?

• Part filled in 3 minutes = 1/20+1/30 – 1/15 = 3+2-4/60 = 1/60
Part filled in 165 minutes = 55/60
Part filled in 166 minutes = 55/60 + 1/20 = 58/60
Part filled in 167 minutes = 58/60+1/30 = 60/60 = 1
Hence it will be filled in 167 minutes.

• Q17) A water tank is three fifth full. Pipe A can fill a tank in 8 minutes and pipe B can empty it in 5 minutes. If both the pipes are open how long will it take to empty/fill the tank completely?

• Tank’s 3/5 th part is filled .
In one minute 1/5 – 1/8 = 3/40 part will be removed
So number of minutes required to empty the tank = 3/5 *40/3 = 8 minutes.

• Q18) Two pipes A and B can separately fill a cistern in 15 and 20 minutes respectively and waste pipe C can carry off 10 litres per minute. If all the pipes are opened when the cistern is full, it is emptied in 2 hours. How many litres does the cistern hold?

• When cistern is full, all pipes are opened and its emptied In 2 hours.
Let total volume is X.
In one minute pipe A will fill X/15 th of the Cistern.
In one minute pipe B will fill X/20 th of the cistern.
In one minute pipe C will empty 10 Litres.
Hence X+120(X/15+X/20 -10) = 0
X + 8X + 6X - 1200 = 0
15X = 1200
X = 80 litres.

• Q19) A boy buys eggs at 9 for Rs.16 and sells them at 11 for Rs.20. What is his gain or loss percentage?

• Let number of eggs bought and sold be lcm of 11 and 9 which is 99
Cost price of 99 eggs = 99 * 16/9 = Rs.176
Selling price of 99 eggs = 99 * 20/11 = Rs. 180
Profit = Rs.4
Profit % = 4 * 100/176 = 2.273%

• Q20) A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price, but uses a weight of 960 gm for the kg weight. Find his gain percent.

• 100+Gain%/100 = True scale weight/False scale weight
Gain % = (100 * 1000/960) – 100 = 104.166 - 100 = 4.16%

• Q21) A man purchases a certain number of oranges at 25 a rupee and same number at 20 a rupee. He mixes them together and sells them at 45 for two rupees. How much percent does he gain or lose in the transaction?

• LCM (25,20,45) = 900
Cost price of 900 orange which is purchased 25 at a rupee = 900/25 = Rs.36
Cost price of 900 orange which is purchased at 20 a rupee = 900/20 = Rs.45
Selling price of 1800 oranges which is sold at 45 for two rupees = 1800 * 2/45 = Rs.80
Loss = 36+45-80 = Rs.1
Loss % = 100/81 % = 1.23%

• Q22) The cost price of 10 articles is equal to the selling price of 9 articles. Find the profit percent.

63

61

61

61

62

42

61

63