Topic - Quant Mixed Bag

Solved ? - Yes

Source - ]]>

Topic - Quant Mixed Bag

Solved ? - Yes

Source - ]]>

Time taken to increase the gap by 360 degree = 360 / (11/2) = 720/11 = 65 5/11 minutes.

Therefore minute hand and hour hand meets in every 65 5/11 minutes.

]]>It takes minute hand 240/(11/2) = 480/11 = 43 7/11 minutes to catch up with hour hand. Therefore at 43 7/11 minutes past 8.00 the two hands are together.

At 2 pm the distance between minute hand and hour hand is 60 degree. The total relative distance minute hand needs to travel is 240 degree with respect to hour hand.

Therefore time taken = 240/ (11/2) = 480/11 = 43 7/11 minutes.

Therefore at 43 7/11 minutes past 2.00 the two hands are 180 degree apart.

Total time taken = 6 hours.

]]>So hour hand moves x degree, minute hand moves 1080-x degree

When hour hand moves x degree minute hand moves 12x degree

12x = 1080-x

13x = 1080 = > x = 1080/13

Now we need to find when angle will be 1080/13 between 5 and 6

30*5 – 11M/2 = 1080/13

M = 1740/143

So time is 1740/143 minutes past 5.

]]>Relative speed = 16+S

15 minutes = 1/4 hour

Trains are 16/4 = 4 km apart

So 4 = (16+S) * 1/5

S = 20-16 = 4 kmph

]]>When both are moving up, effective speed (r+x)

When escalator moving down, Ravi moving up effective speed r-x

When escalator not moving his speed r

Speeds (r-x), r and (r+x) are in A P

so time taken when escalator is not moving will be HM of other two time.

Time taken when escalator is not moving = 2*40*60/100 = 48 seconds

Distance covered by Ravi is same whether he walks or runs

20 + 60x = 30 + 40x

20x = 10

x = 1/2 steps/second

total number of steps = 20 + 60 * 1/2 = 50 steps ]]>

Distance covered by both is same

10(3+x) = 8(4+x)

x = 1 step/second

Number of steps = 10 * 4 = 40 steps. ]]>

speed 3s/4 = > distance travelled in 2 hours = 3s/2

it will form a right angled triangle.

(3s/2)^2 + (2s)^2 = 100^2

9s^2/4 + 4s^2 = 100^2

S = 40KMPH

]]>So A will overtake B when he completes 5 round = > 5 * 1/4 = 5/4 km

So there are three 5/4 km in 4 KM

So A will pass B in 3 times. ]]>

where S is change in speed and w is number of wagons

S1 = 45-30 = 15

W1 = 9

S2 = 45-0 = 45

15/45 = 3/ROOT(W2)

W2 = 81

So if 81 wagons are there then train wont move

so answer is 80

]]>The watch gains 2+4+48/60 = 6+48/60 minutes or 6 4/5 minutes in 170 hours.

Watch will show correct time when it has gained 2 minutes.

The watch gains 2 minutes in 2*170/6 4/5 = 50 hours = > 2 days and 2 hours = > 2 PM Tuesday

]]>Total work is equal, hence 30 * 7 * 18 = 21 * 8 * x

Where x is the number of days required for 21 men to finish the work.

X = 30 * 7 * 18 / 21 * 8 = 22.5 days ]]>