Group Details Private

Tutor

Tutor

  • RE: Discussion Room : Quant

    @rohitchopra01 said in Discussion Room : Quant:

    If 76/(4+√7+√11)=p+q√7+r√11+s√77 then p+q+r+s=?

    Multiply both sides by (4 + 71/2 + 111/2)

    76 = (4 + 71/2 + 111/2)p + 71/2(4 + 71/2 + 111/2)q + 111/2(4 + 71/2 + 111/2)r + 771/2(4 + 71/2 + 111/2)s

    Expand out:
    76 = 4p + 71/2p + 111/2p + 71/24q + 7q + 771/2q + 111/24r + 771/2r + 11r + 771/24s + 111/27s + 71/211s

    Now get everything together:
    76 = (4p+7q+11r) + 71/2(p+4q+11s) + 111/2(p+4r+7s) + 771/2(q+r+4s)

    Rewrite the LHS:
    76 + 0 * 71/2 + 0 * 111/2 + 0 * 771/2 = (4p+7q+11r) + 71/2(p+4q+11s) + 111/2(p+4r+7s) + 771/2(q+r+4s)

    So we have the following system of equations:
    4p + 7q + 11r = 76
    p + 4q + 11s = 0
    p + 4r + 7s = 0
    q + r + 4s = 0

    4 equations in 4 unknowns. Solve.

    posted in Discussion Room
  • RE: Discussion Room : Quant

    @swanandk12 I think it is infinity. As x increases the value of F(x) will keep on increasing. So possible values of F(x) are infinite. Hence the sum of possible values F(x) is infinity. Thoughts?

    posted in Discussion Room
  • RE: Question Bank - 100 Algebra Questions From Previous CAT Papers (Solved)

    @visheshsahni

    No one is perfect here yaar and if you find a mistake in a solution and know the right answer, least thing to do is to share the solution. That's how a forum (should) function right ? :)
    Corrected the question.

    posted in Quant BBQ - Best of Best Questions
  • RE: Question Bank - 100 CAT level questions on Time, Speed and Distance topic

    t + t/12 = 9 (time taken in the return journey is 1/12th the time taken for the onward journey)
    t = 108/13 = 8.30 hours
    t + t/6 = 9.68 hours?

    posted in Quant BBQ - Best of Best Questions
  • CAT 2018 Syllabus and Study Material

    CAT (Common Admission Test) is an online exam to test a candidate’s Verbal Ability (VA), Reading Comprehension (RC), Logical Reasoning (LR), Quantitative Ability (QA) and Data Interpretation (DI) skills. CAT is conducted by IIM. Students who aim to get admission in IIMs, IITs and IISc should have an excellent CAT score. They select students for their business administration and management programmes based on this score. CAT 2018 registrations started on 8th Aug 2018. The last date for registration is 19th Sept 2018. Correction window opens in the last week of September 2018. The exam will be conducted on the 25th of Nov 2018. Before starting with the preparation for CAT it is essential to understand the paper pattern and syllabus for CAT

    Syllabus for CAT

    Verbal Ability and Comprehension Reading (VARC) Syllabus for CAT 2018:
    The total number of questions asked in this section are 34 out of which 24 are MCQ type and 10 are Non MCQ type.

    Logical Reasoning (LR) syllabus for CAT 2018:
    The total number of questions asked in this section are 16 out of which 12 are MCQ type and 2 are Non MCQ type. Key subtopics to focus are:

    1. Clocks
    2. Binary Logic
    3. Blood Relations
    4. Assumption
    5. Conclusion
    6. Calendars
    7. Seating Arrangement
    8. Logical Sequence
    9. Premise
    10. Linear & Matrix Arrangement

    Data Interpretation (DI) syllabus for CAT 2018:
    The total number of questions asked in this section are 16 out of which 12 are MCQ type and 4 are Non MCQ type. Key subtopics to focus are:

    1. Data Tables
    2. Bar diagrams
    3. Graphs
    4. Data charts
    5. Pie charts
    6. Data analysis

    Quantitative analysis (QA) syllabus for CAT 2018:
    The total number of questions asked in this section are 34 out of which the number of MCQ type are 24-27 and Non-MCQ are 7-10. This is as per the previous 2 years Quant section.

    1. LCM and HCF
    2. Percentages
    3. Profit and Loss
    4. Simple and Compound Interest
    5. Speed, Time and Distance; Time and Work; Averages etc
    6. Ratio and Proportion
    7. Geometry (6-8 questions)
    8. Algebra (5-7 questions)
    9. Venn diagrams; other topic questions (2-3)
    10. Pure Math (1-2 questions)
    11. Complex Numbers
    12. Quadratic Equations;
    13. Linear Equations
    14. Binomial Theorem
    15. Progressions; Logarithm
    16. Inequalities
    17. Surds and Indices
    18. Probability Functions
    19. Permutation and Combination
    20. Mixtures and Alligations
    21. Set Theory
    22. Trigonometry
    23. Coordinate Geometry

    There are many learning Apps like BYJU’S which help you with CAT preparation with required study materials and practice tests like CAT mock test.

    For more updates on CAT 2018, students can visit the official website of BYJU’S which is India’s largest education company and largest k-12 learning App in India. Students are also suggested to subscribe to our YouTube channel.

    posted in Test Preparation Strategy
  • RE: Question Bank - Algebra - Shashank Prabhu, CAT 100 Percentiler

    @shreyasnegi13
    There are 10 primes in the given range.
    4 also satisfies
    9 and 25 won't work because we would already have two 3s and 5s respectively in the numerator
    So 10 + 1 = 11 values.

    posted in Quant BBQ - Best of Best Questions
  • RE: Discussion Room : DILR

    @laavanya-ramaul

    120 = I + II + III (Where I - number of students who attended exactly one interview, II - exactly two interviews and III - exactly three interviews)
    I > II > III
    III is at-least 1

    a) maximum number of students who attended exactly 3 companies.
    We have to minimize I and II.
    Let say x people attended all three. and let x + 1 attended exactly two companies and x + 2 attended exactly one company.
    So 3x + 3 = 120
    x = 39

    posted in Discussion Room
  • RE: Discussion Room : Quant

    @vinaycat2017

    120 rupees is the original price
    25 rupees down payment means 95 rupees is what we are "Borrowing" from the shop.
    Amount paid in instalments = 25 * 4 = 100
    So 100 - 95 = 5 is the interest
    Now this interest gained (Rs 5) is through the interest gained in the available amount month by month.
    5 = 95R/(12 * 100) + 70R/(12 * 100) + 45R/(12 * 100) + 20R/(12 * 100)
    5 = 230R/(12 * 100)
    R = 6000/230 = 26.09%

    posted in Discussion Room
  • RE: CAT Question Bank - Time & Work

    @Ishita 120 is correct. Can you share your detailed approach so that others will benefit :)

    posted in Quant - Boosters
  • RE: CAT Question Bank - Time & Work

    @Ishita 22.5 is the right answer.

    A does 3x and B does x amount of work in a given amount of time.
    as work is inversely proportional to the time taken, A takes t days and B takes 3t days to complete a given amount of work.
    we know 3t - t = 60 days
    t = 30 days
    So A takes 30 days and B takes 30 + 60 = 90 days

    Together, 1/30 + 1/90 = 4/90 of work will be completed and it will take 90/4 = 22.5 days to finish the work together.

    posted in Quant - Boosters